Navigation og GPS
Garmin Nüvi 3790T
Før vi fik GPS
Jeg tænker sommetider med gru tilbage på vores første rejser fx til Frankrig i midten af 1980'erne.
Ikke fordi vi havde dårlige oplevelser, men fordi navigation dengang - før vi fik GPS - var temmelig bøvlet og opslidende i forhold til i dag.
Trods omhyggelige kortstudier hjemmefra endte mange rejsedage ret stressende, fordi vi efter en ofte både varm og lang køredag, hvor vi dødtrætte og dehydrerede skulle mobilisere alle vores intellektuelle ressourcer for at finde vej de sidste kilometer hen til fx en campingplads på baggrund af en ofte halvdårlig beskrivelse i campingguiden og med uvant eller i værste fald manglende skiltning i kombination med det ofte hektiske, lokale trafikmylder.
Jeg må indrømme, at det er sket mere end en gang, at vi har brugt en times tid eller mere på at finde vej de sidste 5-10 km, og er kommet frem til dagens etapemål dødtrætte og fåmælte efter dagens oplevelser inkl. tilhørende ordvekslinger.
Beskrivelsen er selvfølgelig sat på spidsen, men der skal nok være nogle, som kan nikke genkendende til situationen.
Den slags er gudskelov slut, efter vi i marts 2001 anskaffede vores første GPS. GPS i kombination med de mange muligheder for informationsindhentning på Internettet, gør i dag navigation til den rene leg - for det meste ...
Om papirkort - en reminiscens fra dengang vi tog på sommerferie til Frankrig hvert år
Vi bruger stort set aldrig papirkort længere. Men, skal vi en sjælden gang bruge et, skal det være fra Michelin, hvis man spørger mig. Det skal de i øvrigt også, selv om ingen spørger!
Michelins kort opdateres flere gange årligt, og har hver gang vist sig at være pålidelige og præcise. Hos Michelin er man også flinke til at anføre kommende vejstrækninger samt "måned-år" for strækningens forventede ibrugtagning. Kortmateriale fås ikke bedre – tror jeg.
Især i Frankrig bygges mange nye veje i disse år. Derfor er det en god idé med nyeste udgave af relevante kort.
Kort sagt – ha-ha – masser af god information til en overkommelig udgift, idet kortene koster under DKK 30,- pr. stk., når de købes i fx et fransk supermarked eller kiosk. Købes kortene i Danmark er de typisk noget dyrere, ligesom det kan knibe med at få en nogenlunde aktuel udgave. Man kan fristes til at sige, at det er lidt for meget forlangt for kort. Det skal siges hurtigt. Ja, den er dyb!
Førhen brugte vi de to typer, som er vist herover meget: Det røde oversigtskort til grovplanlægning og navigation mellem hovedpunkter samt det gule detailkort til finnavigation og opdagelse af sightseeings m.v.
De gule lokalkort er fra og med 2002 udarbejdet i en ny udgave. De nye kort er af samme høje kvalitet som tidligere. Man skal dog lige vænne sig til, at den nye serie er udarbejdet i to forskellige målestoksforhold, nemlig 1:150.000 (1 cm = 1,5 km) eller 1:175.000 (1 cm = 1,75 km). Den gamle serie var konsekvent udarbejdet i 1:200.000 (1 cm = 2 km).
Opdateret: 18. november 2018